درمان آزواسپرمی یکی از دغدغه های آقایانی است که با چنین مشکل ناباروری دست و پنجه نرم می کنند. این مشکل به معنی عدم وجود اسپرم در مایع منی است. مشکل صفر بودن تعداد اسپرم ها و در واقع نبود آن ها 15 درصد از مشکلات ناباروری مربوط به مردان را تشکیل می دهد. در این مطلب می خواهیم بدانیک که آیا اسپرم صفر درمان می شود یا خیر. و اگر پاسخ مثبت است راه های درمان اسپرم صفر را بشناسیم و با رعایت آن ها شانس باروری را بیشتر کنیم.
آیا اسپرم صفر درمان می شود و امیدی وجود دارد
برای پاسخ به این سوال ابتدا باید دانست که مشکل از کجاست. باید گفت بله در بسیاری از موارد درمان اسپرم صفر ممکن است و می شود مشکل را برطرف کرد. بسیاری از آقایانی که فاقد اسپرم بوده اند پس از طی مراحل درمان و یا روش های کمک باروری توانسته اند طعم پدر بودن را بچشند.
مواردی که درمان آزواسپرمی ممکن است
برای این که بدانید آیا اسپرم صفر درمان می شود باید بدانید مشکل شما از کدام نوع است. برخی از مشکلات آزواسپرمی غیر قابل درمان و برخی قابل درمان هستند. در ادامه این موضوع را بیشتر بررسی می کنیم.
درمان آزواسپرمی بیضه ای
درمان آزواسپرمی پیش از بیضه ممکن است
اگر مشکل شما از نوع آزواسپرمی پیش از بیضه تشخیص داده شده است برای شما خبر خوبی داریم. خوشبختانه درمان آزواسپرمی پیش از بیضه ممکن است. بسیاری از آقایانی که این مشکل را داشته اند توانسته اند مراحل درمان را طی کرده و صاحب فرزند یا فرزندانی شوند. در آقایانی که مشکل به این صورت است بیضه ها طبیعی هستند. اما توانایی این را ندارند که اسپرم تولید کنند. این مسأله ممکن است به دلیل سطح پایین هورمون و یا بعد از انجام شیمی درمانی اتفاق بیفتد.
درمان آزواسپرمی بعد از بیضه نیز ممکن است
40 درصد از آقایانی که مشکل آزواسپرمی را تجربه می کنند مشکلشان از نوع بعد از بیضه است. این آقایان توانایی تولید کردن اسپرم را دارند. اما مانعی برای خروج اسپرمهای آن ها وجود دارد. درمان اسپرم صفر از نوع بعد از بیضه ممکن است و این مشکل جای امیدواری دارد. موارد زیر علت آزواسپرمی بعد از بیضه هستند:
- وجود انسداد در لوله هایی که اسپرم را از بیضه ها به آلت تناسلی منتقل میکنند که این حالت، آزواسپرمی انسدادی نامیده میشود.
- انزال خشک که در این حالت، اسپرم در هنگام ارگاسم به جای خارج شدن از آلت تناسلی، به مثانه منتقل میشود.
روش های درمان اسپرم صفر
درمان آزواسپرمی انسدادی
راه درمان اسپرم صفر در صورتی که مشکل از نوع انسدادی است عمل جراحی است. هر چه انسداد تازه تر باشد شانس موفقیت با عمل جراحی بیشتر می شود.
درمان اسپرم صفر به خاطر واریکوسل
در بسیاری از موارد بیماری واریکوسل باعث صفر بودن و نبودن اسپرم ها می شود. درمان اسپرم صفر در این صورت درمان واریکوسل است. این که واریکوسل شما به چه صورت است در درمان آزواسپرمی تاثیر گذار است. روش درمان واریکوسل باید توسط پزشک تجویز شود.
درمان آزواسپرمی به خاطر کمبود هورمون FSH و LH
اگر اسپرم صفر به دلیل کمبود هورمون های LH و FSH رخ داده باشد و از نوع آزواسپرمی پیش از بیضه ای باشد، با تجویز این هورمون ها میتوان به تولید اسپرم توسط بیضه ها کمک نمود. اما در آزواسپرمی از نوع بیضوی، میزان هورمون های LH و FSH بالا می باشد. هرچه میزان هورمون FSH بالاتر باشد، پیشآگهی بیماری شدیدتر بوده، اغلب غیرقابل درمان می باشد و افراد مبتلا باید از اسپرم اهدایی برای فرزندآوری استفاده کنند.
درمان اسپرم صفر با استخراج
اگر آقایی مشکل آزواسپرمی دارد و نمی خواهد جراحی کند روش استخراج راه خوبی برای اوست. در این روش پزشک به کمک یک سرنگ از بیضه اسپرم ها را استخراج می کند. سرنگ وارد اپیدیدیم می شود. اپیدیدیم لوله های پیچ در پیچی که اسپرم ها را از بیضه خارج می کنند. از این روش برای ادامه فرآیند لقاح مصنوعی استخراج می شود. البته به شرطی که نمونه استخراج شده دارای اسپرم باشد.